Možná je čas se zastavit. A nechat jít.

A uspořádat myšlenky. A relaxovat a být.

A uprostřed vinic se nechat uchlácholit kouzlem okamžiku. 

A pocitem, že už nic nemusíte…

Vinařství POD Nechory je mladé vinařství, které však vzešlo z letité tradice zemědělského podnikání společnosti Agro Podlužan. Hospodaříme na více než 40 hektarech vlastních vinic těch nejproslulejších viničních tratí jižní Moravy. Prušánky patří k vinařským obcím Slovácké vinařské podoblasti. Nechory jsou jednou z jejích čtyř viničních tratí.

Vždy jsme hrozny jen pěstovali a prodávali dalším zpracovatelům až do doby, než se naše cesta zkřížila s cestou mladého vinaře Ondry. A tak naše odhodlání a jeho vinařské umění dalo vzniknout prvnímu ročníku opravdu NAŠEHO vína z vinařství POD Nechory. A další budou samozřejmě následovat, protože člověk má věci dotahovat do konce – tedy ze země až do pohárku. Aby se ten přírodní koloběh uzavřel.

Naše víno vyrábíme co nejšetrněji s ohledem na přírodu, půdu, vodu … aby i ti, co přijdou po nás, měli stejnou šanci jako my. Snažíme se, aby se tradice snoubila s použitím moderních technologií, poctivost se zkušeností.

A výsledek?

Víno z vinařství POD Nechory s charakteristickými rysy slováckého podloží.

Jeho hodnocení necháme na Vás, protože chuť ani vůně se na papír přenést nedá. Stejně tak nálada, dojem, zážitek a atmosféra. To vše je součástí našeho vína.

Přijeďte, ochutnávejte, nasajte naše vinařství všemi smysly. Těšíme se na Vás.



Jak u nás víno vzniká

Příprava vinohradu na novou sezónu začíná v zimních měsících, kdy se keře révy ostříhají a ponechává se jenom jeden tažeň. Snažíme se, abychom měli keře zatížené 10 – 12 očky. Tyto tažně se po ostříhání vážou na vodící drát, zbylé réví se vytahuje z opěrné konstrukce do meziřadí a mulčuje.

V jarním období začínají keře opukat a obrůstat, v tento čas provádíme tzv. čištění kmínků a podlom, kdy odstraňujeme nežádoucí letorosty, abychom neměli příliš husté a přetížené keře. Těmito zásahy dokážeme redukovat sklizeň tak, abychom o vinobraní sklízeli kvalitní hrozny, protože pouze z takových můžeme vyrobit výborné víno. V průběhu roku probíhají traktorové práce: kultivace meziřadí, sečení trávy, okopávání prostoru pod hlavičkami, ochrana révy vinné pomocí chemických postřiků. Z ručních prací, které lze jen obtížně, nebo vůbec, nahradit stroji, provádíme čištění kmínků, podlom, vylamování zálistků, zastrkování letorostů do dvoudrátí a sběr hroznů.

Když počasí přeje, práce ve vinici probíhají tak, jak mají, nenavštíví nás zloději nebo špačci, sklízíme na podzim hrozny v ideální kvalitě buď hroznovým kombajnem, nebo ručně.

Po posbírání hroznů následuje odstopkování třapin od bobulí a následné podrcení bobulí na mlýnkoodstopkovači. Vzniklý rmut lisujeme při nízkých tlacích na moderním, velmi šetrném, pneumatickém lisu Wottle. Vylisovanou šťávu přečerpáváme do kvasných nerezových nádrží, kde ji zakvášíme ušlechtilými kvasinkami. Při kvašení regulujeme teplotu kvasu pomocí řízeného kvašení.

Po vykvašení vína stáčíme z hrubých kalů a necháváme ležet na jemných kvasničných kalech 5 až 8 měsíců a občas tyto kaly promícháme, aby vína získala plnost a kulatost na patře.

Vína z nejlépe vyzrálých hroznů necháváme kvasit a zrát v dubových sudech, které vínu propůjčují nezaměnitelné aroma a chuť po páleném dřevu, vanilce, kokosu nebo třeba kakau.

Když je víno v ideální kondici, stáčíme ho z kalů, filtrujeme a připravujeme na plnění do lahví. Po nalahvování víno skladujeme ve skladu se stálou teplotou.